Snart projekteras framtidens Brommaplan

BrommaplanFoton: Lindberg Stenberg Arkitekter

Under de närmaste åren kommer Brommaplan i västra Stockholm att genomgå en stor omvandling. Dagens slitna förortscentrum ska rustas upp och byggas ut till ett modernt, folkvänligt och effektivt kommunikationsnav för västerortsborna. Projektet sköts av JM AB och innefattar allt från tunnelbane- och bussterminaler till parkeringsgarage, inomhusgalleria, kontorshus och bostäder.

Projektel har fått förtroendet att planera el- och teleinstallationer för de delar som rör bussterminal, garage, handelsytor och bostäder. Arbetet kommer minst sagt att vara omfattande, och inte helt okomplicerat; områdets hela elnät behöver bytas ut, vilket innebär en hel del kommunikation med elbolagen. Dessutom är två olika arkitektbyråer (Wester & Elsner och Lindberg Stenberg) involverade i bygget, vilket ställer höga krav på kommunikation, planering och samarbete.

”Projektet har helt klart sina utmaningar, då det gäller att riva och bygga nytt i olika etapper. Att få de nya delarna på plats – samtidigt som mycket av det gamla ligger kvar – blir en ganska avancerad historia”, säger Håkan Söderberg, uppdragsansvarig från Projektels sida. ”Dessutom måste vi ta fram lösningar som håller de olika fastigheternas elsystem åtskilda, vilket inte är helt enkelt då det handlar om många gränser inom samma byggnad.”

Programfasen är nu avklarad och när detaljplanen har godkänts kommer projekteringsfasen att inledas. Projektet beräknas vara färdigt år 2020.

Översikt från norr

Vill du veta mer om projektet?
Kontakta Håkan Söderberg på Projektel.
Telefon: 08-562 856 12