Frekvens #1. Tema: Ljus

Frekvens, en tidning som vi hoppas ska kunna informera och inspirera dig! Du kommer kunna läsa om vad som händer inom Projektelkoncernen, nosa på trender och fördjupa dig i branschaktuell forskning.

I premiärnumret har vi samlat texter runt temat ljus. Vi har bland annat pratat med Thorbjörn Laike, en av krafterna bakom Ljus-
initiativet vid Lunds Tekniska Högskola. Thorbjörn hävdar att: ”Kompetensen kring ljusets betydelse för miljön behöver fördjupas och framförallt spridas till flera yrkesroller i byggprocessen. Byggansvariga, arkitekter och elkonsulter behöver alla bli bättre på att ta ansvar för den här frågan.” Forskningen visar oss att olika ljusförhållanden påverkar människan, såväl fysiskt som psykiskt. Men vi behöver bli bättre på att dra nytta av denna kunskap när vi utformar våra ljusmiljöer.

Berättelsen om Little Sun är en av våra personliga favoriterna i det här numret. Little Sun är en soldriven, portabel och extremt tålig ljuskälla framtagen av den tyske konstnären Ólafur Elíasson och den danske ingenjören Frederik Ottesen. En innovation som gör det enklare för människor att leva, arbeta och umgås i samhällen där tillgången till elektricitet inte är självklar.

Vid den här tiden på året längtar vi kanske extra mycket efter ljuset som kommer med våren. Vi hoppas att Frekvens kan ge dig en försmak av detta.

Maila oss din postadress så skickar vi dig en tidning.

 

God läsning!

Ps. Du kan även ladda ned PDF-versionen här.